Чи виграють українські фермери з найпосушливішого за останні 50 років літа?


Капитан Блад
Балабол!
Сообщения: 819
Зарегистрирован: 06 фев 2012, 07:56
Контактная информация:

Чи виграють українські фермери з найпосушливішого за останні 50 років літа?

Сообщение Капитан Блад » 27 июл 2012, 06:41

Світ готується до шалено дорогого продовольства
Чи виграють українські фермери з найпосушливішого за останні 50 років літа?
Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»




Найпосушливіше за останнє півстоліття літо в США та несприятливі погодні умови в ряді інших країн спричинили розмови про нову продовольчу кризу. В результаті пшениця лише за 1,5 місяця подорожчала більш ніж на 50%, а котирування ф’ючерсних контрактів уже перевищило рівень, який спостерігався після введення урядом Росії 2010 року заборони на експорт зерна. Голова продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Жозе Граціану да Сілва висловив серйозну стурбованість зростанням вартості продовольства. Якщо під час попередньої продовольчої кризи кількість тих, хто недоїдає й голодує, у світі перевищило мільярд чоловік, то, на думку експертів, цього року йтиметься про ще серйозніші проблеми.

Чи відкриває ця ситуація додаткові можливості перед нашою країною, де прогнозується далеко не рекордний, але й не найгірший урожай сільськогосподарських культур? Вітчизняні експерти, керуючись минулим досвідом, побоюються, що українським сільгоспвиробникам буде непросто сповна використати свої можливості.

Щоправда, генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов стверджує, що для розмов про світову продовольчу кризу ще немає підстав, тому що в багатьох країнах урожай ще в полі. Ключовим джерелом інформації, за яким можна буде стверджувати про реальні перспективи та проблеми світового ринку продовольства, на думку Стоянова, буде звіт Мінсільгоспу США (USDА), який публікують зазвичай за підсумками липня в серпні.

Експерт радить: Україна повинна буде зробити висновки і миттєво реагувати. Чи зможе?


http://www.day.kiev.ua/231962/

Капитан Блад
Балабол!
Сообщения: 819
Зарегистрирован: 06 фев 2012, 07:56
Контактная информация:

Re: Чи виграють українські фермери з найпосушливішого за останні 50 років літа?

Сообщение Капитан Блад » 27 июл 2012, 06:42

«Я НЕ ПАМ’ЯТАЮ, ЩОБ НАГОДИ, ЯКІ ДАЄ УКРАЇНІ СВІТОВИЙ РИНОК АГРОПРОДУКЦІЇ, ХОЧ БИ РАЗ ВИКОРИСТОВУВАЛИ ПОВНОЦІННО»


Леонід КОЗАЧЕНКО, президент «Української аграрної конфедерації»:

— Будь-який керівник уряду чи держави з прагматичної точки зору робитиме все, аби аграрії отримали максимальні прибутки за вирощене. Адже з цих прибутків вони платять податки в бюджет, а економіка країни міцнішає. Втім, я не пам’ятаю, щоб нагоди, які дає Україні світовий ринок агропродукції, хоч раз за 10 років використовувалися повноцінно. У чому причина? Такі нагоди, з одного боку, допомагають селянам максимально заробити, продавши за високими цінами свій урожай на світовому ринку. А з іншого — псують імідж політикам, бо в разі лібералізації ринку з виробництва певних культур внутрішні ціни на цю сільгосппродукцію зростають, тоді як малозабезпечене населення лишається неготовим до таких цін. Щоб захистити їх, держава має прийняти закон про адресне субсидування продовольчих потреб малозабезпечених людей. І тільки в такому разі відпускати всі аграрні ціни. Доки цього не буде, аграрії не зможуть повноцінно заробити, продаючи свою продукцію на світовий ринок. Держава цього просто не дозволить, вводячи різні механізми блокування чи обмеження експорту. Стримує вільний експорт, а відтак і високі заробітки аграріїв, ще один фактор — корупція. Це час від часу проявляється в тому, що комусь квоту на експорт зерна можна дати, а комусь — ні.

Минулого року аграрії недоотримали через введення експортного мита та неповернення ПДВ при експорті зернових понад 18 мільярдів доларів! Чи отримають вони їх цього року?

Я впевнений тільки на 50%, бо закону про адресність продовольчих субсидій для населення до цього часу немає, нікуди не зникла й корупція.


http://www.day.kiev.ua/231962/


Вернуться в «Новости в Украине и в мире»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 16 гостей