Тест

На Донбасі розкопали стоянку прадавнього племені

Поблизу села Боровське Луганської області, на озері Туба, археологи натрапили на добре збережену стоянку прадавніх людей.

Її відносять до представників Матвеєво-Курганської культури, яка існувала 8 тисяч років тому, в епоху мезоліту, пише "Сегодня".

"Розкопки стали доказом того, що, починаючи від Нижнього Дону й до степів у районі Сіверського Дінця, в один період жили представники єдиного культурного етносу", - пояснив виданню науковий співробітник Кримської філії інституту археології НАН України Сергій Телиженко.

"Раніше вважалося, що в ті часи на цих землях могли існувати тільки відособлені племена. А тут з’ясувалося, що в цих людей були однакові культура, духовні аспекти, побут і знаряддя праці", - сказав він.

На розкопках Сергій Телиженко (ліворуч) знайшов амулет. Фото з архіву експедиції

Археологи припускають, що поселення могли контактувати між собою або бути єдиною частиною однієї культури, яка існувала в часи зародження тваринництва.

Харчувалися прадавні люди переважно озерними молюсками. Серед знайдених знарядь праці дослідники знайшли уламки гарпунів, за допомогою яких ловили рибу, а також різці й шкребки.

"Велику загадку становить частина рогу з отвором (на сленгу археологів – "проколка"), яка, ймовірно, використовувалася для полювання. А також таємнича підвіска-амулет із ікла дикого кабана з отвором – можливо, вона служила для ворожінь, але це ще слід з’ясувати", - заявив Телиженко.

Колеги археолога знайдену стоянку називають великою удачею.

"Останні 50 років ніхто не міг знайти добре збережену стоянку періоду мезоліту, і експедиції крупно пощастило", - вважає археолог Валерій Манько.

Об'єктами досліджень археологів були дві мезолітичні стоянки: "Туба V" і "Туба Vb". За словами Телиженка, культурний шар там характеризується скупченням мушель озерних молюсків. Серед них є ще багато знахідок: кістки черепах, риб, птахів і тварин.

Фото Cxid.info

Крім підвіски-амулета з бивня дикого кабана, серед знахідок археолог відзначив і уламки гарпунів, переважно обгорілих.

"Це може вказувати на те, що з цими гарпунами полювали на рибу в озері, гарпуни обламувалися в тілі здобичі, й коли її смажили, наконечники теж обгоряли", - сказав Телиженко.

Фото Cxid.info

"Раніше Матвеєво-Курганська культура вважалася неолітичною (новий кам'яний вік), але останні дослідження на Дону й Сіверському Дінці вказують на те, що вона належить до мезоліту (середній кам'яний вік). Тоді не було ні кераміки, ні землеробства чи скотарства. Це було споживче господарство", - пояснив Телиженко.